Burundi- Ngogomo Honey – zrnková káva

Kód: 3140/100 3140/250 3140/500 3140/501 Zvolte variantu
Neohodnoceno
90 Kč 210 Kč 410 Kč 790 Kč od 90 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Coffea Arabica, varieta Red Bourbon

Detailní informace

Detailní popis produktu

Odrůda Coffea Arabica, varieta Red Bourbon
Zpracování: Honey – medová káva
Země původu, farma: Burundi, oblast Gasorwe, zprac. závod Ngogomo, 1500 – 1800 m.n.m.
Charakteristika: Jemná vůně ovoce a smetany. V chuti nalezneme tóny citrusových plodů
a mléčné čokolády s intenzivní dochutí. Nízká acidita.
Bodové hodnocení: Cupping score 86 bodů
Stupeň pražení: stupeň pražení kávy CITY

Balení kávy: Naši kávu balíme do speciálních 3-vrstvých, zatavovacích sáčků. Sáčky 250g, 500g a 1000g jsou opatřeny jednocestným ventilem.

V okolí Gasorwe v Burundi žije 1 802 drobných zemědělců, kteří dodávají své kávové třešně do centrální mycí stanice Ngogomo (CWS). Kávu dovážíme přes místního partnera Bugestal. Kromě provozu devíti mycích stanic v Burundi a zpracování vynikající kávy, Bugestal také spolupracuje s komunitami na zvýšení obživy farmářů a obecné rovnosti v oblastech výroby kávy.

Příběh výroby kávy na kopci Ngogomo začíná rybářem. Rybář se živil lovem ryb v potoce poblíž místa, kde se dnes nachází stanice. Když ryby zmizely, rybář, který nebyl schopen najít důvod nebo řešení problému mizejících ryb, přešel na pěstování kávy. Pěstování kávy se ukázalo jako stabilnější povolání, zejména s ohledem na ideální klima a složení půdy, které produkovalo vysoce kvalitní kávové třešně. Mnoho sousedů farmáře, který se byl rybářem, se rozhodli ho následovat a začali pěstovat své vlastní kávovníky. Úspěšný příběh jeho kávových rostlin a dobrá kvalita třešní v okolí způsobila, že lidé žijící poblíž také začali pěstovat kávovníky. Ngogomo je jednou z hlavních stanic v provincii Muyinga. Byla postavena v roce 1992 a dnes zpracovává od více než 1 800 zemědělců na 18 kopcích. Na stanici dohlíží na udržitelnost a CWS spravuje Severin Nizigiyimana. S 10 fermentačními nádržemi, 3 namáčecími nádržemi, 258 sušícími stoly, 4 výběrovými stoly a 10 plovoucími nádržemi může stanice každou sezónu zpracovat až 1 500 tun třešní. Sezóna zpracování probíhá od dubna do června.

Tato káva je zpracována metodou zvanou Honey (medová káva)

Honey proces

Toto zpracování zelené kávy vychází v podstatě ze suché metody. Jen se nesuší celé kávové třešně, ale částečně se odstraní dužina a ostane zbytek lepkavé části tzv. mázu. Kávová zrna se rozprostřou plachty zavěšené v prostoru tzv. africká lůžka a zde se suší 2 – 3 týdny. Díky sušení se zbytkem dužiny, výsledná káva dostává tóny medu či třtinového cukru. Tato metoda je náročná, neboť se musí stále zrna obracet a zabránit vzniku plísní.