Burundi- Yandaro Honey – zrnková káva

Kód: 3683/100 3683/250 3683/500 3683/501 Zvolte variantu
Neohodnoceno
Značka: PORTA
90 Kč 210 Kč 410 Kč 790 Kč od 90 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Honey – medová káva.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Odrůda Coffea Arabica, varieta Red Bourbon
Zpracování: Honey – medová káva
Země původu, farma: Burundi, oblast Kayanza, zprac. závod Yandaro, 1800 m.n.m.
Charakteristika: Jemná vůně sladkého ovoce. V chuti nalezneme tóny citrusových plodů
a čokolády se sladkou dochutí. Nízká acidita.
Bodové hodnocení: Cupping score 88,25 bodů
Stupeň pražení:

stupeň pražení kávy CITY

 

Stanice Yandaro se nachází nedaleko hranic se Rwandou v provincii Kayanza. Obě země sdílejí zvláštní podmínky pěstování v koridoru, který spojuje jih Rwandy se severem Burundi.
Mycí stanice se nachází v údolí, kterým protéká stejnojmenná řeka Yandaro. Pěstitelská oblast v okolí stanice těží z blízkosti deštného pralesa Kibira. Deštný prales pomáhá udržovat zásoby podzemní vody a dostatečnou úroveň výživy v půdě pro okolní region. Stanice Yandaro, která se nachází v blízkosti deštného pralesa a velké řeky, má velmi strategickou polohu v oblasti s vysokým potenciálem pro pěstování kávy.

Stanice slouží více než 3 190 místním producentům kávy z 22 kopců v okolí stanice. Průměrná nadmořská výška v oblasti je 1 800 metrů nad mořem. Během sezóny sklizně zpracovává stanice Yandaro více než 1 200 tun kávy. Oblast má mírné klima s průměrnými teplotami mezi 18 a 25 °C v závislosti na nadmořské výšce.

Stanice Yandaro se podílí na řadě projektů zaměřených na pomoc zemědělcům a jejich podporu, mezi něž patří projekt zaměřený na chov koz a prasat, Farmer Hub, posilování družstev a distribuce hnojiv a kávovníků.

Tato káva je zpracována metodou zvanou Honey (medová káva)

Honey proces

Toto zpracování zelené kávy vychází v podstatě ze suché metody. Jen se nesuší celé kávové třešně, ale částečně se odstraní dužina a ostane zbytek lepkavé části tzv. mázu. Kávová zrna se rozprostřou plachty zavěšené v prostoru tzv. africká lůžka a zde se suší 2 – 3 týdny. Díky sušení se zbytkem dužiny, výsledná káva dostává tóny medu či třtinového cukru. Tato metoda je náročná, neboť se musí stále zrna obracet a zabránit vzniku plísní.