Ethiopia – West Arsi – anaerobic – zrnková káva
Kód: 4952/100 4952/250 4952/500 4952/501 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Odrůda | Coffea Arabica variety JARC 74110, JARC 74112, JARC 74158 |
Zpracování: | metodou anaerobic Narural |
Země původu, farma: | Ethiopia, oblast West Arsi, farmář Alemu Getaneh, 1,886 m.n.m. |
Charakteristika: | Káva se vyznačuje tóny sladkého ovoce a hořké čokolády bez acidity. Káva vhodná na alternativní přípravu i espresso. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Cupping score: | 86,5 |
Balení kávy: Naši kávu balíme do speciálních 3-vrstvých, zatavovacích sáčků. Sáčky100g, 250g, 500g a 1000g jsou opatřeny jednocestným ventilem, trhacím ouškem pro snadné otevření a zipovým zavíráním pro uchování čerstvosti.
Etiopie
Etiopie je 5. největší producent kávy na světě s 5% světové produkce. Etiopie je také často považována za původce pěstování kávovníku arabského (arabiky) společně s jižním Súdánem. Pěstuje se zde arabika v podobě původních heirloom odrůd se naturálním nebo promytým zpracováním. V Etiopii nenalezneme mnoho velkých kávových farem, protože kávovníky rostou v sadech, lesích nebo na plantážích drobných farmářu. Ale i tak je do výroby kávy zapojeno přes 15 milionů lidí v zemi. Je zde mnoho kávových oblastí, které zabírají nemalou část země, zvláště pak jihozápad a východ země. Mezi nejznámější oblasti patří Sidamo, Yirgacheffe, Guji nebo Limu. Kávy z Etiopie jsou typické svou ovocností s květinovými, bylinnými nebo citrusovými tóny a proto jsou vhodné na alternativní přípravy kávy.
West Arsi
West Arsi sice nedávno získalo mezinárodní uznání jako vynikající kávová oblast, ale káva se zde pěstuje, co paměť sahá. Dříve se káva z oblasti West Arsi prodávala pod názvem Sidamo nebo Harrar. Nedávno byla káva West Arsi etiopskou komoditní burzou označena za jedinečný kávový původ. Od té doby si získala věhlas díky mezinárodním soutěžím kvality, včetně soutěže Ethiopian Cup of Excellence, kde se v roce 2020 kávy z West Arsi umístily na 4 z 10 prvních míst. Alemu Getaneh byl vždy pěstitelem kávy. V roce 2018 se začal věnovat produkci speciální kávy a zpracování vlastních třešní. Dříve prodával čerstvé nebo doma sušené přírodní třešně majitelům mlýnů. Zpracováním třešní na své farmě Alemu přidává hodnotu svému produktu a zvyšuje celkový příjem, který z pěstování kávy má. Dále experimentuje s dalšími jedinečnými metodami zpracování, včetně této anaerobní metody Natural. Jasná, ovocná chuť této Anaerobic Natural je k nezaplacení a zajišťuje Alemuovi tu nejlepší možnou cenu za veškerou jeho tvrdou práci.
ACIDITA |
nízká |
---|---|
CHUŤOVÝ PROFIL |
čokoládové tóny, oříškové tóny, ovocné tóny |
PŘÍPRAVA |
espresso, zalévaná (turek), filtr, french press, moka konvička, aeropress |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.