Ethiopia Guji – karbonická macerace – zrnková káva

Kód: 3773/100 3773/250 3773/500 3773/501 Zvolte variantu
Tip
Neohodnoceno
Značka: PORTA
100 Kč 240 Kč 470 Kč 890 Kč od 100 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Káva s vyváženou sladkostí,tony broskví, grepu a čokolády, Káva vhodná především na filtr.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Odrůda Coffea Arabica varieta JARC a místní variety
Zpracování: metodou karbonické macerace
Země původu, farma: Ethiopia, oblast Guji, zpracovatelský závod Uraga, 1.925 až 1.945 m.n.m.
Charakteristika:

Káva s vyváženou sladkostí,tony broskví, grepu a čokolády, Káva vhodná především na filtr.

Stupeň pražení: stupeň pražení kávy střední
Cupping score: 87

Balení kávy: Naši kávu balíme do speciálních 3-vrstvých, zatavovacích sáčků. Sáčky 250g, 500g a 1000g jsou opatřeny jednocestným ventilem, trhacím ouškem pro snadné otevření a zipovým zavíráním pro uchování čerstvosti.

 

Zpracovatelská stanice Uraga odebírá třešně od zemědělců z okolního regionu. Stanice se nachází v Guji, oblasti pěstování kávy, která byla kdysi součástí Yirgacheffe, ale její mikroklima produkuje tak jedinečnou kávu, že byla vyčleněna jako samostatná oblast pěstování kávy.

Způsoby hospodaření v regionu zůstávají do značné míry tradiční. Pěstitelé v Guji obvykle pěstují kávovníky společně s jinými potravinářskými plodinami. Tato metoda je mezi drobnými zemědělci běžná, protože maximalizuje využití půdy a zajišťuje potraviny pro jejich rodiny.

Kromě toho, že většina farem zůstává u tradičních meziplodin, je také standardně ekologická. Zemědělci v Guji obvykle používají velmi málo hnojiv a pesticidů, pokud vůbec nějaké. Většinu zemědělských prací vykonává nejbližší rodina ručně.

Aby se využilo nádherného klimatu, poskytuje zpracovatelská stanice Uraga zemědělcům školení, které jim pomáhá produkovat kvalitnější kávové třešně. Školení se zaměřuje na postupy při sklizni a přepravě třešní.

Karbonická macerace

Karbonická macerace je technika zpracování inspirovaná výrobou vína. Kávové třešně se uzavřou do igelitových pytlů tzv. GrainPro a anaerobně fermentují  (za nepřístupu kyslíku). Protože slupky třešní zůstávají neporušené, může fermentace trvat několik dní až týdnů. Každých 12 hodin se do pytlů vhání oxid uhličitý, aby se změnilo prostředí. Vytvoření prostředí bohatého na oxid uhličitý mění druhy mikrobů, které během kvašení přežívají a prosperují. Rozdílná aktivita mikrobů změní chuťový profil a může vytvořit mimořádně jedinečné a lahodné chutě. Po ukončení fermentace se třešně vyjmou, omyjí v čisté vodě a položí na vyvýšená lůžka, kde se usuší. Káva se pravidelně shrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.  Sušení třešní trvá přibližně 12 až 15 dní.